Важливе від МОН


ВІДБУЛАСЬ СЕРПНЕВА КОНФЕРЕНЦІЯ
«ОСВІТА, ОСВІТЯНИ – НЕЗЛАМНІ У ВІЙНІ»

18 серпня відбулась міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція «Освіта, освітяни – незламні у війні». ВІдеозапис конференції можна переглянути за посиланням.

У межах заходу обговорювали такі питання:які виклики існують у сфері освіти й науки через вторгнення рф?
які необхідні законодавчі зміни для розвитку системи освіти?
як повертатися до навчання в новому навчальному році?
які стратегічні плани та можливості співпраці з міжнародними партнерами країн ЄС у сфері освіти й науки?

Зокрема, під час конференції Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголосив, що найголовніше завдання – не загубити жодної дитини, жодного здобувача освіти, де б він територіально не перебував. Він також подякував українським освітянам, які з першого дня війни зустріли ворога.


НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК У ШКОЛАХ
РОЗПОЧНЕТЬСЯ ТРАДИЦІЙНО У ДЕНЬ ЗНАНЬ

Відповідно до постанови КМУ «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», освітній процес у 2022/2023 навчальному році розпочнеться 1 вересня у День знань і триватиме до 30 червня 2023 року. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час селекторної наради щодо готовності закладів освіти до нового навчального року в умовах воєнного стану.

За словами Міністра, 2022/2023 навчальний рік може тривати більше або менше 175 днів. Відповідні зміни внесено до законодавства. Також заклад освіти визначатиме тривалість та структуру навчального року. Тривалість навчального тижня, дня, занять і відпочинку визначатиме педагогічна рада кожного закладу освіти.

Він також наголосив, що світній процес у закладах освіти в 2022/2023 н.р. буде організовано за очною (офлайн-навчання), дистанційною та змішаними формами залежно від безпекової ситуації та можливостей фонду захисних споруд у закладах.

За оперативною інформацією органів місцевого самоврядування (станом на 11.08.2022), із 12,8 тис. шкіл за очною формою планують розпочати навчання 3 тис. шкіл, за дистанційною – майже 5,7 тис., за змішаною – 4 тис.


ВСТУП-2022: ВАЖЛИВЕДП «Інфоресурс» надає алгоритм дій для тих вступників, які здобували освіту за кордоном.

За посиланням можна ознайомитись із алгоритмом надання бюджетних місць за результатами спеціально організованої сесії НМТ.

Оприлюднено проміжний рейтинг вступників, які цього року беруть участь у широкому конкурсі на молодшого бакалавра, бакалавра та наскрізного магістра. Переглянути його можна на сайті ЄДЕБО.

Якими можуть бути статуси електронних заяв та що вони означають? ДП «Інфоресурс» підготували тематичні інфографіки.


ЗА ПІДТРИМКИ МОН ТА ЮНІСЕФ «ОСВІТОРІЯ» РОЗПОЧИНАЄ НАВЧАННЯ ІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ НУШ У СЕРЕДНІЙ ОСВІТІ

Громадська спілка «Освіторія» за підтримки МОН та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) запускає безкоштовне навчання із впровадження реформи НУШ для підвищення кваліфікації вчителів середньої школи.

Курс «НУШ: базова середня освіта» створено спільно з 25-ма провідними освітянами та експертами, щоб надати вчителям середньої школи необхідні знання та навички викладання відповідно до реформи НУШ. Протягом курсу вчителі навчаться впроваджувати НУШ у базову середню освіту на прикладі 5-6 класів.

Навчання відбуватиметься в онлайн-університеті «Освіторії». Початок навчання – 15 серпня. Дізнатись більше, а також долучитись до курсу можна за посиланням.



ОНОВЛЕНО ЗМІСТ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ ЗСО
До робочої групи, яка працювала над оновленням навчальних програм, увійшли представники провідних закладів вищої освіти, органів державної влади, депутати ВРУ, науковці, директори шкіл, учителі, а також представники громадських та неурядових організацій, професійного середовища, засобів масової інформації.

Докладно про зміни у програмах предметів «Історія України», «Всесвітня історія», «Захист України», «Основи здоров’я», «Зарубіжна література» та інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» читайте за посиланням.


КОРИСНІ МАТЕРІАЛИПосібник «Коли світ на межі змін: стратегії адаптації. Психологічна підтримка вчителів та дітей у часи війни» стане у нагоді вчителям, соціальним педагогам та психологам. Матеріали можуть бути використані для проведення уроків та тренінгів. Завантажуйте посібник за посиланням.

Експерти МОЗ разом з дитячою та сімейною психологинею Світланою Ройз підготували поради, як допомогти дітям не боятися сповіщень про повітряну тривогу та поводитися у ситуаціях, коли чутно вибухи.

Під час вимушеного переїзду через бойові дії діти потребують особливого піклування та підтримки. У проєкті «Довідник безбар’єрності» містяться поради, які допоможуть малечі перенести примусове переміщення.





На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!



З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України


Коментарі