Важливе від МОН!

ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ ПРИЗОВУ
НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ

Верховна Рада ухвалила зміни до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним і педагогічним працівникам.

Змінами встановлено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, за умови роботи в наукових установах і організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).


БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ: ЯК ДІЯТИ ВЧИТЕЛЯМ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ПРИ ОГОЛОШЕННІ СИГНАЛУ «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»?

За посиланням пропонуємо алгоритм дій для вчителів у разі проведення занять і увімкнення сигналів тривоги, що розроблений на основі рекомендацій ДСНС України. Зокрема, у закладах освіти мають бути створені відповідні умови та проведені попередні заходи з підготовки всіх учасників освітнього процесу.


РОЗПОЧАЛАСЬ РЕЄСТРАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ ДЛЯ УЧАСТІ В СЕРТИФІКАЦІЇ 2022

Від 1 серпня вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років, можуть зареєструватися для участі в сертифікації.

Реєстрація триватиме до 15 серпня включно та проходитиме у два етапи:основний (1-8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;
додатковий (9-15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2500 учителів).

Реєстрацію буде припинено достроково, якщо 2500 осіб сформують бланки реєстраційних карток-заяв. Докладніше про картки-заяви – на сайті УЦОЯО.


ВСТУП-2022: КЛЮЧОВІ ОНОВЛЕННЯ

29 липня розпочався прийом заяв для здобуття вищої освіти від найбільшої аудиторії вступників – випускників 11-х класів. Вони можуть подати заяви на бюджетну чи контрактну форму до 8 серпня (для вступу за результатами співбесіди, а також творчих конкурсів, бюджет і контракт) і 23 серпня (для вступу за результатами НМТ (ЗНО), а також творчих конкурсів, контракт).

1 серпня розпочався другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ, що буде здійснюватися через інформаційну сторінку. Цей етап також повинні пройти учасники основної сесії, які не з’явилися для складання тестування.

Реєстрація електронних кабінетів для вступу до закладів освіти та приймання заяв від вступників триває.

ДП «Інфоресурс» продовжує надавати роз’яснення щодо вступної кампанії 2022. За посиланнями – інформація про:основні новації вступу
відображення результатів у електронних кабінетах учасників
відеоінструкція щодо реєстрації е-кабінету

Також ДП «Інфоресурс» наголошує, що вступникам варто реєструвати електронний кабінет на власну електронну скриньку й нікому не надавати свої дані, які потрібні для створення та подальшого входу в кабінет.


ЗАРАХУВАННЯ ДИТИНИ-ПЕРЕСЕЛЕНЦЯ ДО 1 КЛАСУ

Із урахуванням безпекової ситуації діти у 2022/2023 навчальному році можуть навчатися у закладах освіти, в яких вони навчалися до початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну, за умови, якщо такий заклад працює.

Діти також можуть навчатися у закладах освіти за місцем їхнього тимчасового перебування. Для цього один із батьків, опікунів або інших законних представників має подати до закладу освіти, який обслуговує територію проживання дитини, заяву (особисто, е-поштою, факсом або іншим зручним способом для заявника).

Докладніше – за посиланням.



ЮНІСЕФ ЗАПУСКАЄ ПСИХОЛОГІЧНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ І БАТЬКІВ

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» і за підтримки МОН запустили індивідуальні консультації для дітей, батьків і опікунів у межах проєкту психологічної підтримки «Поруч».

Індивідуальні зустрічі зі психологами стануть у пригоді дорослим, які прагнуть впоратися з тривогами, шукають способи справитися з нав’язливими думками або намагаються опанувати інструменти підтримки дітей. Вони будуть корисні й дітям, які шукають підтримки, хвилюються через невідомість і невизначеність, відчувають труднощі з адаптацією в новому середовищі чи намагаються пережити втрату.

На сайті проєкту «Поруч» розміщено форму реєстрації для отримання безоплатної психологічної онлайн-консультації. Дані залишаються конфіденційними, доступ до них отримує лише психолог, який проводитиме зустрічі. Також на сайті проєкту розміщено інформацію про групові зустрічі підтримки. Вони проводяться з березня 2022 року.


ПІДТРИМАЙ ДИТИНУ:
ТИПОВІ РЕАКЦІЇ ДИТИНИ 12-18 РОКІВ ПІД ЧАС ТРАВМАТИЧНИХ ПОДІЙ

У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки експерти телеграм-каналу «Підтримай дитину» продовжують надавати рекомендації. Про типові реакції дітей у віці від 12 до 18 років читайте у цьому матеріалі.


ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ
МІЖ ПЕРШОЮ ЛЕДІ ОЛЕНОЮ ЗЕЛЕНСЬКОЮ ТА ЮНІСЕФ

Перша леді України Олена Зеленська підписала Меморандум про взаєморозуміння із представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Документ засвідчує об’єднання зусиль щодо допомоги дітям і молоді, яка страждає від війни.

Одним з елементів співпраці в межах Меморандуму стане кампанія «Спільно до навчання», яку буде реалізовано у співпраці з ЮНІСЕФ, МОН та іншими органами влади. Кампанія складатиметься з декількох компонентів: безпека освітнього простору (зокрема й облаштування бомбосховищ), організація активності в укриттях, інструкції для вчителів, навчання з мінної безпеки, а також психосоціальна підтримка, залучення й розвиток молоді.


ВИКЛАДАЧ ФІЗИКИ З ХЕРСОНЩИНИ ЗАСНУВАВ ОНЛАЙН-ШКОЛУ

Викладач ліцею на Херсонщині разом із колегами заснував онлайн-школу з фізики для своїх учнів і всіх дітей, які хочуть ґрунтовно вивчати точні науки. Викладають фізику в онлайн-школі тричі на тиждень по дві години. Заняття безоплатні для всіх. Зареєструватися можна на сайті.

У школі вже навчаються учні, які виїхали за кордон і продовжили здобуття освіти у закладах Швейцарії, Австрії, Англії та Німеччини.


ПОРАДИ ЩОДО ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ЧЕЛЕНДЖІВ У ІНТЕРНЕТІ

В інтернеті щодня з’являється велика кількість челенджів. Наприклад, нещодавно активно просувався челендж у інстаграмі, у межах якого треба було додати фото свого міста в сторіс із відміткою. Також існують різноманітні інтерактивні тести, як-от «Який ти герой фільму?».

Команда освітнього проєкту #stop_sexтинг пропонує поради щодо захисту дітей від небезпечних челенджів у інтернеті. Важливим є розвиток навичок критичного мислення дітей і підлітків. У такий спосіб вони можуть ставити під сумнів те, що бачать у інтернеті, навіть якщо це повідомлення чи публікації друзів. Також необхідно навчити дітей критично оцінювати будь-які челенджі та ймовірний вплив на особисте життя та безпеку.

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.

До наступного четверга!

 

З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України

Коментарі