Важливе від МОН у червні

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ 2022/23 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ
МОН підготувало інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього.
За посиланням докладно читайте про:комісію з обстеження закладів освіти на предмет готовності до навчання;
визначення форми організації освітнього процесу;
освітній процес в очному та дистанційному режимах;
заходи з посилення безпеки.
Водночас Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у ефірі національного телемарафону заявив, що наразі проводиться активна робота задля повернення до офлайн-навчання у 2022/23 навчальному році, проте безпека всіх учасників освітнього процесу залишається першочерговою складовою.

ВСТУП-2022: КЛЮЧОВІ НОВИНИ
ДП «Інфоресурс» публікує відповіді на актуальні запитання щодо вступу:пояснення щодо реєстрації е-кабінетів без паперових сертифікатів НМТ;
найпоширеніші помилки вступників під час реєстрації е-кабінетів;
особливості підготовки мотиваційного листа.
Тимчасовий екзаменаційний центр для НМТ буде відкрито у Торонто, Канада. Перелік країн, у яких вступники можуть скласти НМТ, розміщено за посиланням.
МОН і УЦОЯО закликають українських освітян, які наразі перебувають у країнах Європи та Канаді, сприяти проведенню НМТ. Участь гарантує громадянам України з педагогічною освітою навчання та оплату роботи. Усіх зацікавлених просимо заповнити форму за посиланням.

НОУТБУКИ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ СУМЩИНИ ТА ЛУГАНЩИНИ
Представники ЮНІСЕФ у співпраці з МОН надали 583 ноутбуки вчителям Сумської області, чиї заклади постраждали внаслідок агресії рф. Завдяки сучасному обладнанню освітяни зможуть підтримувати зв’язок з учнями та проводити заняття дистанційно. Всього на Сумщині пошкоджено 85 закладів освіти.
Також 676 ноутбуків отримали освітяни Луганщини. Необхідну техніку передано завдяки плідній співпраці з Департаментом освіти і науки Луганської ОДА. Вчителі ЗЗСО Сєвєродонецька отримали 357 ноутбуків, а Лисичанська – 299.
Гуманітарна допомога від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) надходить у межах підготовки до відновлення навчання у вересні 2022 року та становить близько 2 млн доларів США. Підтримка ЮНІСЕФ стала можливою завдяки фінансуванню урядів Японії, Норвегії та Ірландії. Усього освітянам України передано понад 5 тис. ноутбуків.

ДО 1 КЛАСІВ ЗАРАХОВАНО ПОНАД 300 ТИСЯЧ ДІТЕЙ
В умовах воєнного стану зарахування дітей до 1 класу триватиме до 31 серпня. Документи можуть подати батьки, опікуни чи законні представники дитини особисто, через електронну пошту, факсом чи в інший зручний спосіб.
За інформацією департаментів освіти, до 1 класів уже зараховано понад 300 тис. дітей. Найбільшу кількість заяв отримано у Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Івано-Франківській і Рівненській областях, також майже 24 тис. заяв у Києві.

СВІДОЦТВА ПРО БАЗОВУ ТА ПОВНУ ЗАГАЛЬНУ СЕРЕДНЮ ОСВІТУ
ОТРИМАЛИ ПОНАД 90% ВИПУСКНИКІВ
Свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту отримали понад 90% випускників 9 і 11 класів. У 12 областях України процес видачі завершено на 100%.
Випускники шкіл, які перебувають за кордоном, можуть отримати свідоцтва в закордонних дипломатичних установах України в країні перебування. Свідоцтва тих випускників, які не змогли виїхати з тимчасово окупованих територій або не мали змоги отримати їх з інших причин, зберігатимуть після завершення воєнного стану протягом року.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ДИТИНОЮ ПІД ЧАС ВІЙНИ І ВИМУШЕНОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ:
ПОРАДИ ВІД ЕКСПЕРТІВ ЮНІСЕФ
Експерти ЮНІСЕФ адаптували поради для дорослих, які доглядають за дітьми у зв’язку з війною та вимушеним переміщенням. Інформацію розроблено у Манчестерському університеті в 2014 році. Поради стануть у пригоді тим, кому довелося самостійно піклуватися про власних дітей або про дітей, розлучених із батьками внаслідок збройної агресії.
У посібнику міститься корисна інформація про те, що відбувається з дорослими під час війни, а також корисні поради та приклади простих вправ, які допоможуть відновити емоційний та фізичний стан.
Завантажуйте повну версію посібника за посиланням.

БУКЛЕТИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ
Команда Stop_sexтинг створила корисні буклети, які допоможуть батькам та освітянам не допустити залучення дітей до протиправної діяльності через інтернет.
Завантажуйте буклети за посиланнями:Протидія залученню дітей російськими військовими до протиправної діяльності через інтернет
Приватність дитини в інтернеті

КУРС «ЯК ПІДТРИМАТИ ДИТИНУ ПІД ЧАС ВІЙНИ?»
Спеціальний курс «Як підтримати дитину під час війни?» створено з метою допомогти дітям пережити війну та її страшні наслідки, а батькам – навчитися правильно реагувати на стресові ситуації та залишатися сильними.
Курс містить лекції та практичні блоки з іграми. Порадами та практиками подолання дитячих страхів поділилася дитяча психологиня Світлана Ройз. Курс розроблено в межах програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади», що реалізується Фондом Східна Європа, а також Фондом Innovabridge в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації за підтримки Швейцарії.

ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ MICROSOFT: У ДОСТУПІ – ЗАПИС ВЕБІНАРУ
Відбувся вебінар «Використання хмарних сервісів Microsoft Teams для організації освітнього процесу в закладах освіти». Відео заходу доступне на YouTube-каналі компанії «Сілвері»: загальний огляд використання Teams в освітньому процесі висвітлено в першій частині відео, демонстрація рішення – у другій.
Вебінар проведено компанією «Сілвері» за підтримки МОН, Інституту освітньої аналітики, програми «EU4Skills» та компанії «Microsoft».

ОНОВЛЕНО ЗАСТОСУНОК «AR_BOOK», ЩО МІСТИТЬ
ПОНАД 100 ЛАБОРАТОРНИХ ЕКСПЕРИМЕНТІВ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ
Компанія «Flexreality» презентувала глобальне оновлення мобільного застосунку «AR_Book» – інтерактивного помічника для дистанційного навчання. У ньому зібрано понад 100 лабораторних експериментів із предметів шкільної програми.
Досліди з фізики, хімії, біології, географії, математики та астрономії креативно оформлені в доповненій 3D-реальності. Завдяки цьому школярі можуть ознайомитися з роботою механізмів, побачити візуалізацію різноманітних процесів та явищ. Також кожен урок має звуковий супровід та інтерактивну частину для якнайліпшого засвоєння матеріалу. Експерименти створені спільно із вчителями українських шкіл за програмою, затвердженою МОН.
Завантажуйте застосунок у App Store та Google Play.

МОЯ ШКОЛА, МОЄ ЖИТТЯ, МІЙ БІЛЬ:
ІНТЕРВ’Ю З ДИРЕКТОРКОЮ МАРІУПОЛЬСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ
У межах проєкту «100 ноутбуків для вчителів Маріуполя» команда МОН розповідає історії освітян, які вимушено покинули місто. Директорка зруйнованої Маріупольської гімназії зі структурним підрозділом початкової школи №1 Ірина Олейніченко розповіла в інтерв’ю про рідний заклад освіти, який знищили російські загарбники.
Читайте інтерв’ю за посиланням.
Програма «100 ноутбуків для вчителів Маріуполя» – спільний проєкт ініціативи «Допомога вчителям Маріуполя», створений за підтримки МОН, Microsoft, Acer і групи компаній «Розумники», що передбачає безоплатне надання сучасного обладнання вчителям, які виїхали з Маріуполя на підконтрольну Україні територію.

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.


З любов'ю
команда Міністерства освіти і науки України


Коментарі