Відкрито нове найбільше просте число!




З поняттям простого числа, ми з учнями знайомимось у шостому класі. Кожен школяр із задоволенням створює "Решето Ератосфена" і знаходить у класі найбільше просте число (яке ділиться на одиницю і саме на себе). Виявляється, така пошукова дільність захоплює не лише шестикласників, а й науковців.

Американський математик Кертіс Купер з Центрального університету Міссурі в місті Уорренсберг відкрив нове найбільше просте число: 274207281 -1. Це число містить 22338618 цифр. Воно отримане в рамках проекту Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), що використовує комп'ютери користувачів мережі Інтернет для спільного проведення складних обчислень.

Алгоритм виявлення об'єктів подібного роду заснований на їх пошуку у формі чисел Марена Мерсенна, що відбиваються у вигляді чисел Mn = 2n - 1, де n є також натуральним числом. Числа Мерсенна зобов'язані своїй назві французькому математику Марену Мерсенну, який досліджував їхні властивості в 17 столітті. Ці числа примітні також тим, що деякі з них є простими. За допомогою використання такого алгоритму було виявлено 15 останніх і найбільших простих чисел.

У 2013 році Купер відкрив число 25788516 -1, яке містить понад 17 мільйонів цифр. Сьогодні математикам відомо 49 чисел Мерсенна, у той час коли їхня загальна кількість в природі є нескінченною.

Коментарі