КІРОВОГРАДСЬКИЙ ПРОФЕСОР ПРОГНОЗУЄ УКРАЇНІ РОЗКВІТ


Професор кафедри прикладної математики, статистики та економіки КДПУ ім. В. Винниченка, доктор технічних наук, кандидат фізико-математичних наук Залмен Філер опублікував оптимістичні прогнози, які дають надію на поліпшення життя в Україні у найближчому майбутньому.

За твердженнями Залмена Філера, динаміка сонячної активності наприкінці 2015 року була спадною, що вказує на поступову стабілізацію усіх сфер життя в Україні протягом 2016 – 2017 рр. А вже в 2018 році можемо очікувати на певний підйом економіки та життєвого рівня населення.

Це вже не перші прогнози, які дає група вчених та студентів із кіровоградського вишу та Донецького політехнічного університету. За словами науковця, який вивчає залежність людської життєдіяльності, погодних умов, клімату, урожаїв, кількості катастроф, відсотка злочинності та здоров’я людей від сонячної активності, у 1992 році керівництво Кіровоградської області скористалося передбаченнями кіровоградських вчених.

Наукові зацікавлення Залмена Філера дуже широкі — він одночасно кандидат фізико-математичних і доктор технічних наук. Один з учнів славнозвісного Михайла Кравчука, він займається прикладною теорією коливань і диференціальними рівняннями, є фахівцем із динаміки вібраційних машин у взаємодії з електродвигунами та технологічними навантаженнями. Професора Філера широка громадськість на Кіровоградщині знає як автора багатьох заміток у місцевій пресі про сонячну активність, які він ілюструє схожими один на одного графіками. Математик за фахом, він не перестає доводити, що безліч явищ у нашому житті, навіть такі значимі, як погода, врожай, політичні зміни, прямо залежать від кількості плям на Сонці, їх розташування та магнітної полярності. Але в його передбаченнях мало сенсаційності, смажених фактів, тому публіка, яка ходить на прийом до провидиць Віки чи Маші, реклами яких на сторінках кіровоградських газет зустрічаються незрівнянно частіше, ніж матеріали професора Філера, не вишиковується у чергу біля кафедри Кіровоградського державного педагогічного університету, де він працює. Його матеріали швидше носять характер наукових досліджень, примушують мислити й аналізувати

Коментарі